Čerstvé bylinky po celý rok
Nemusíte čekat až do jara, abyste své kulinářské výtvory dochutili čerstvými bylinkami. Vypěstujte si je ve vlastním bytě i během zimy! Stačí dodržet několik zásad.
Aby se rostliny během zimy nevytahovaly a neztrácely barvu, musíte jim zajistit nižší teplotu, než obvykle bývá v přetopených bytech. Obecně totiž platí, že čím nižší je intenzita světla a délka dne, tím nižší by měla být i teplota. Ideální je 16 – 18 ° C, v noci může klesnout o 2 až 4 ° C. Zkuste je tedy umístit do nejchladnější místnosti, ačkoli to nebude právě kuchyně.
Vhodné jsou alespoň čtyři hodiny přímého slunce denně. Vybírejte jim i nejsvětlejší okno, nejlépe s jižní, východní či západní orientací. Určitě je nedávejte na severní stranu. Během krátkých zimních dnů jim prospěje několikahodinové přisvětlování fluorescenčními výbojkami.
![](https://objevim.cz/wp-content/uploads/2020/01/uckphdxp9ou-e1578496326193-1024x767.jpg)
Co se týče polévání, během zimy bylinky nepotřebují tolik vody, jako v létě. Zalévejte je až tehdy, když je povrch substrátu suchý. A raději méně často a více. Přebytečnou vodu nenechávejte stát v misce, neboť přemokření často vede k hnilobě kořenů a může způsobit uhynutí rostlinky.
V zahradě dopěstujete bylinky téměř v každé půdě, ale v květináči by měl být kvalitní substrát s dobrou propustností. Při pěstování v květináčích jsou vyšší i nároky na výživu, proto je můžete občas přihnojit poloviční dávkou hnojiva jako u ostatních „pokojovek“.
A jaké jsou nejvhodnější nádoby na pěstování? Určitě z pálené hlíny, do kterých se přes póry dostává vzduch ke kořenům, ty pak nehnijí, jak to bývá v případě plastových květináčů.